Kávový dort
Suroviny:
korpus:
23 dkg cukru moučka
5 vajec
20 dkg mletých ořechů
30 dkg polohrubé mouky
30 dkg Hery
2 PL kakaa
1 PL vanilkovo-skořicového cukru
1 prášek do pečiva
12 kapek hořkomandlového oleje
1/2 KL mletého hřebíčku
špetka muškátu
200 ml silné zchladlé kávy Arabica
krém:
1 kávový pudink
320 ml plnotučného mléka
200 ml smetany
1 žloutek
13 dkg másla
5 dkg třtinového cukru
3 KL škrobu
1 KL skořicového cukru
3 PL rozpustné kávy
1/2 vanilkového lusku
Postup:
- vejce, cukr a Heru vyšleháme do pěny
- poté vmícháme hořkomandlový olej a koření, po částech předem smíchané ostatní suroviny, nakonec kávu … musí vzniknout vláčné těsto
- pečeme v dortové formě na 180°C, střední rošt, cca 20 min. – zkusíme špejlí
krém: z pudinku a mléka si uvaříme pudink, jež necháme zchladnout. Ve 100 ml smetany rozmícháme vyškrábnutou dřeň vanilkového lusku, vložíme vanilkový lusk a necháme přejít varem. Cukr rozmícháme ve škrobové moučce a se zbytkem smetany, žloutkem a kávou přimícháme do horké smetany, opět necháme přejít varem, odstavíme, vyjmeme vanilkový lusk a necháme zchladnout. Povolené máslo vyšleháme spolu s vychladlou smetanovou směsí a poté s pudinkem.
- dort rozřízneme, plníme krémem, navrch opět krém a zdobíme dle vlastní fantazie … kávová zrna, marcipán, ořechy, …