Cinzano Bianco

Suroviny:

0,5 kg rýže
8 dkg droždí
1 citrón
5 ks hřebíčku
5 ks nového koření
1 malý nastrouhaný muškátový oříšek
špetka skořice
špetka tymiánu
špetka mletého zázvoru
špetka muškátového květu
1,5 kg cukru krystal

Postup:

  • rýži vypereme a vložíme do 5 l skleněné lahve, posypeme droždím, přidáme citronovou kůru z dobře omytého citrónu
  • zbytek citrónu zbavíme bílé části slupky (hořkne), nakrájíme na plátky a přidáme s ostatními surovinami do lahve
  • svaříme 3 l vody s cukrem do rozpuštění, necháme vychladnout do pokojové teploty a vlijeme do lahve
  • zamícháme, lahev zaděláme fólií, kterou propícháme
  • necháme zrát 6 týdnů při pokojové teplotě v temnu, poté slijeme do skleněných lahví