Domácí rohlíky
Suroviny:
500 g hladké mouky
25 g sušeného droždí
5 g cukru
10 g soli
50 g řepkového oleje
250 ml mléka
vodu s kapkou octa na potření
posyp (mák, kmín, sůl)
Postup:
předpis na 16 rohlíků
- zaděláme kvásek: 5 g cukru, droždí, trocha mléka a 50 g mouky … dáme na teplé místo pod utěrku vykynout
- přesejeme mouku, přidáme kvásek a zbylé suroviny
- vypracujeme těsto a necháme jej na teplém místě pod utěrkou přes hodinu kynout, než zdvojnásobí objem
- předehřejeme troubu na 220°C, horko-vzduch
- těsto na pomoučeném válu rozdělím na 16 stejných dílů, z každého zlehka vyválíme trojúhelník, který stočíme širokou stranou ke středovému rohu
- na plech dám pečící papír, vyskládám rohlíky, potřu vodou s kapkou octa a posypu dle vlastní chuti
- pečeme asi 15-20 minut