Mátová roláda

Suroviny:
roláda
5 vajec
12 dkg cukru moučka
7 dkg hladké mouky
1 PL kakaa

náplň
400 ml smetany na šlehání
250 g tučného tvarohu
3 lžíce třtinového cukru
hrst čerstvé máty
1 PL mátového sirupu
1 želatinový ztužovač-za studena
1 sáček mátového čaje
zelená potravinářská barva – nemusí být

poleva
čokoláda na vaření
2 PL zakysané smetany

Postup:

  • smetanu přivedeme k varu, vložíme sáček mátového čaje, sundáme z plotny a necháme chladnout – sáček poté vyždímáme a smetanu necháme do druhého dne v ledničce vychladit
  • bílky s cukrem ušleháme do pevného sněhu, po jednom vmícháme žloutky a nakonec opatrně po částech přimícháváme přes síto mouku a kakao (aby se těsto provzdušnilo)
  • pečeme v předehřáté troubě na středním roštu, horko-vzduch, 180°C, cca 10-15 minut
  • po upečení horké stáhneme z plechu na utěrku a necháme vychladnout
  • na jemno nakrájenou mátu utřeme s cukrem v hmoždíři, poté smícháme s tvarohem a mátovým sirupem
  • studenou smetanu vyšleháme s trochou zeleného barviva, poté promícháme s tvarohem
  • ztužovač připravíme dle návodu na obalu a vmícháme do tvarohu se šlehačkou
  • náplň natřeme na piškot, zamotáme, stáhneme smršťovací fólií a uložíme do chladu

Studenou roládu poléváme čokoládovou polevou (čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme zakysanou smetanu) a zdobíme dle chuti lístkem máty nebo drcenými pistáciemi.