Houby v sladkokyselém nálevu

Suroviny:

1,5 kg hub (malé, tvrdé, nečervivé hřiby, žampiony, ..)
1 větvička rozmarýnu
1 paprika
0,5 l vinného octa 5%
cibule
2 PL cukru
2 chilli papričky
1 svazek kopru
sůl
8 kuliček pepře
0,25 l vody
2 bobkové listy

Postup:

  • houby očistíme a větší přepůlíme
  • papriku odjádříme a nakrájíme na kousky
  • obojí povaříme 5 minut v mírně osolené vodě, scedíme a necháme okapat
  • připravíme si nálev z vody, soli, chilli, bobkového listu, pepře a cukru … povaříme jej
  • houby, cibuli, kousky papriky a kopr střídavě vrstvíme do sklenic, zalijeme horkým nálevem
  • sklenice uzavřeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 80°C