Hruškovo – kávový koláč

Suroviny:

korpus:

20 dkg Hery
12 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
28 dkg hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
1 vejce

náplň:

70 dkg hrušek

5 dkg mletých piškotů
5 dkg mletých mandlí

75 ml silné kávy
75 ml smetany 33%
1 vejce + 2 žloutky
2 vanilkové cukry
1 PL škrobové moučky
1/2 KL skořice

plátky mandlí na ozdobu

Postup:

  • změklou Heru vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem do pěny
  • vmícháme zlehka prosátou mouku s kypřícím práškem
  • vlijeme do koláčové formy a vytvoříme řádný, alespoň 3 cm vysoký okraj
  • pečeme ve vyhřáté troubě, horkovzduch, 180°C, cca 20 minut

Vyjmeme, těsto posypeme mletými piškoty a oříšky, nato naskládáme hrušky rozkrájené na tenké plátky a zalijeme směsí:

  • ve zchladlé kávě rozmícháme smetanu, žloutky, vejce, cukr, skořici a škrobovou moučku

Povrch koláče hojně posypeme plátky mandlí a dopečeme při 160°C cca 35 minut.