Mátová roláda
Suroviny:
roláda
5 vajec
12 dkg cukru moučka
7 dkg hladké mouky
1 PL kakaa
náplň
400 ml smetany na šlehání
250 g tučného tvarohu
3 lžíce třtinového cukru
hrst čerstvé máty
1 PL mátového sirupu
1 želatinový ztužovač-za studena
1 sáček mátového čaje
zelená potravinářská barva – nemusí být
poleva
čokoláda na vaření
2 PL zakysané smetany
Postup:
- smetanu přivedeme k varu, vložíme sáček mátového čaje, sundáme z plotny a necháme chladnout – sáček poté vyždímáme a smetanu necháme do druhého dne v ledničce vychladit
- bílky s cukrem ušleháme do pevného sněhu, po jednom vmícháme žloutky a nakonec opatrně po částech přimícháváme přes síto mouku a kakao (aby se těsto provzdušnilo)
- pečeme v předehřáté troubě na středním roštu, horko-vzduch, 180°C, cca 10-15 minut
- po upečení horké stáhneme z plechu na utěrku a necháme vychladnout
- na jemno nakrájenou mátu utřeme s cukrem v hmoždíři, poté smícháme s tvarohem a mátovým sirupem
- studenou smetanu vyšleháme s trochou zeleného barviva, poté promícháme s tvarohem
- ztužovač připravíme dle návodu na obalu a vmícháme do tvarohu se šlehačkou
- náplň natřeme na piškot, zamotáme, stáhneme smršťovací fólií a uložíme do chladu
Studenou roládu poléváme čokoládovou polevou (čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme zakysanou smetanu) a zdobíme dle chuti lístkem máty nebo drcenými pistáciemi.
Filed Under: Nezařazené